Nyelv választó

Login Form

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe: március 25.

A keresztény világ ma ünnepli Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, amely pontosan kilenc hónappal előzi meg a Karácsonyt és Mária fogantatásának állít emléket. Már a névből is jól érzékelhető, hogy mi magyarok egy sokkal ősibb természetünnepet őriztünk meg benne, amely alapvetően feminin és az Istennő kultuszhoz kötődik. A gyümölcsfák virágzása kapcsolódik össze a gyermekáldással, a kilenc hónap múlva megszülető Fénnyel, éppen ezért érdemes megnéznünk a mai téridő pillanatot, amely megmutatja, vajon a világ minek adhat életet Karácsonykor (vagyis gyakorlatilag az év végén).

A Kosban járó Napnak alig van fényszöge, és ilyenkor felértékelődik az a kevés, amit találunk. A Vénuszhoz futó szemi-kvadrát kényelmetlenséget és szorongást hordoz, a Neptunusz szemi-szextil a tisztánlátás lehetőségét, míg a kissé tág és távolodó Fekete Hold Lilith a hazatérő Istennőt szimbolizálja. A Nap az életerőt és a fejlődés irányát jelzi a születési képletekben, létrejövő fényszögei ebben az esetben a feminin erőt sugallják.

A Bak Hold a hagyomány szerint rangvesztett helyzetben van, és csak éjfél előtt néhány perccel lép át a Vízöntőbe. A transzcendentális karmaasztrológiában a rangvesztett bolygókat egyáltalán nem értelmezzük negatívan: szimplán arról van szó, hogy akkor használhatók fel a legjobban, ha nem a személyes, hanem a kollektív szinteken engedjük őket hatni. A Bak Hold éppen ezért a Földanyának tett szolgálatot, az anyaság terheinek tudatos viselését és az elvi alapokra helyezett gondoskodást szimbolizálja.

A Jupiter‒Uránusz‒Plútó kardinális T kvadrát eleve szoros, és az elkövetkező időszakban egyre pontosabbá válik, ami az áprilisi keresztkvadrát előhangjaként is felfogható. A feszültséggel teli konfiguráció drasztikus változásokat (Kos Uránusz) és alapvető átalakulást (Bak Plútó) jelez, amelyek egyrészt elkerülhetetlenek, másrészt nagy formátumúak és jelentőségteljesek (Jupiter). Az Uránusz hajszálpontosan együtt áll a hivatalos kapcsolatok aszteroidájával, a Juno-val, amely a szövetségek elmozdulását jelzi a világban, a személyes szinten pedig a párkapcsolati minták változását, megújulását hozhatja.

Az északi holdcsomó (karmikus sorsfeladat) a Mérlegben a Vesta (fókuszáló képesség) és a Ceres (gondoskodás, anyáskodás) között áll. A két aszteroida egymást kölcsönösen kizáró feminin szerepeket ír le, amelyek a múltban élesen elválasztódtak egymástól (annak ellenére, hogy az apácarendek főnökasszonyait gyakran szólították „anyámnak”). Ez az állás azt sugallja a számunkra, hogy mindkettőt integrálnunk kell, ha dolgozni szeretnénk a karmikus sorsfeladatunkon.

A Halak Merkúr a Karmatörés aszteroidájához, az Astraea-hoz közelít, és ketten trigont vetnek a Jupiterhez, vagyis áldás van a változtatásokon, különösen akkor, ha át akarjuk alakítani a régi kommunikációs sablonokat.

A Bika Sedna (szétdarabolódás általi teremtés) még mindig pontosan szemben áll a Skorpió Szaturnusszal (a Karma urával), amely létrehozza a tökéletes térdidő pillanatot ahhoz, hogy elöntsük, mit hagyunk változatlan formában a világunkban (Szaturnusz) és miket szedünk ízekre (Sedna).

A retrográd Mars pedig a Mérlegben közeledő szembenállásba kerül a Kos Eris-szel, amely nagyon komoly utalás a háború lehetőségére, amit csak abban az esetben kerülhetünk el, ha a békétlenség helyett okos diplomáciát alkalmazunk.

A téridő pillanat, amely Karácsony napjára fog beérni, rengeteg nehéz, konfliktusokkal terhes mintázatot, ugyanakkor indító- és hajtóerőt is hordoz, azonban csak rajtunk áll, hogy mit és hogyan valósítunk meg belőle.